Tanja (51) ging gewoon op vakantie naar Curaçao en dit is waarom – Omroep Brabant

  • door

Als Tanja (51) uit Etten-Leur dan toch iets moet noemen wat tegenvalt op Curaçao dan is het wel het weer. “Het regent hier bijna dagelijks. Het duurt gelukkig vaak maar een uurtje.” Tanja is één van de Nederlanders die besloten hun vakantie door te brengen op het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk, ondanks corona.

Premier Mark Rutte gaf twee weken geleden een negatief reisadvies voor het buitenland. Maar dat advies geldt niet voor Curaçao. Er ontstond meteen een run op vakanties richting het eiland. Sindsdien is het aantal coronabesmettingen op Curaçao gestegen. Daarom zijn de maatregelen er nu strenger.

“Ik weet dat vakantie in coronatijd risico’s met zich meebrengt”, beseft Tanja. De avondklok op het eiland is nu vervroegd van elf naar negen uur. Iedereen moet dan binnen zijn. Tanja vindt dat jammer maar niet onoverkomelijk. “Je weet dat je je verwachtingen moet bijstellen nu corona overal kan opduiken. Die dagelijkse bui, daar had ik eigenlijk minder rekening mee gehouden. Maar ik ben hier ook om te duiken. Ik trek dan mijn uitrusting aan en duik onder water. Als ik weer boven kom, schijnt de zon weer”, klinkt het vrolijk.

Waar Tanja vooraf niet op had gerekend, is alles wat geregeld moet worden om überhaupt naar Curaçao te reizen. “Je moet maximaal 72 uur voor de reis een coronatest doen. Dat geeft toch spanning, ook al heb je geen klachten. Als je positief test dan kun je naar je vakantie en geld fluiten.”

Tanja testte negatief. “Dan moet je nog bellen om een certificaat te ontvangen waarmee je aantoont negatief getest te zijn. Dat certificaat moet je dan weer uploaden en mailen naar Curaçao en de autoriteiten daar geven je dan toestemming om het eiland op te komen. Ik was gewoon aan het werk en dit kwam er allemaal bij. Dat gaf behoorlijk wat stress. Ik was toen ik het vliegtuig instapte dus echt aan vakantie toe.”

Andere toeristen en de bewoners op Curaçao zijn ook relaxed en vriendelijk. “Ik word niet aangekeken omdat ik als toerist mogelijk het virus naar hier heb gebracht. In restaurants en horeca wordt op afstand gelet, bovendien speelt zich bijna alles buiten af. In winkels draagt iedereen een mondkapje”, legt Tanja uit. “En ja, als je wilt kun je hier stiekem ’s avonds feesten, maar dat kan in Nederland ook.”

Bron