Toch weg in de herfstvakantie? Hier zijn we nog wel welkom – RTL Nieuws

  • door

België:

Om maar dicht bij huis te beginnen: vanaf vrijdag 9 oktober om 16.00 uur raadt de Belgische overheid reizen naar België uit alle Nederlandse provincies af, behalve vanuit Zeeland. Door het hoge aantal coronabesmettingen beschouwt België deze provincies als rode zones.

Reizigers uit deze provincies moeten verplicht na aankomst in zelfquarantaine gaan en na vijf dagen verplicht een coronatest doen. Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine zeven dagen na aankomst worden beëindigd.

Voor reizigers uit Zeeland geldt het advies om waakzaam te zijn, maar er geldt geen test- en quarantaineadvies.

Daarnaast moeten reizigers die in Brussel, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant zijn geweest, bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Duitsland:

Reizigers uit alle Nederlandse provincies, behalve Zeeland, moeten bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest laten zien. Die test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersverklaring en in het Duits of Engels zijn.

Als je geen negatieve testuitslag bij je hebt, moet je je bij binnenkomst preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.

Frankrijk:

In Frankrijk geldt code geel, waarbij je moet opletten, maar wel gewoon welkom bent.

Daarnaast is er een behoorlijk aantal gebieden met code oranje vanwege het hoge aantal besmettingen. Daar is het advies ‘alleen noodzakelijke reizen’. Hier kun je precies zien waar het ‘geel’ is en ‘oranje’. Als je die gebieden bezoekt, moet je bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine.

Italië:

Naar Italië kun je gewoon afreizen, het land is ‘geel’. Maar sinds gisteren zijn er wel strengere maatregelen. Je moet bij aankomst een negatieve coronatest laten zien die niet ouder is dan drie dagen vóór aankomst.

Je kunt ook een test doen bij aankomst op de luchthaven. Als je met de auto reist en geen negatieve test bij je hebt, dan kun je je binnen twee dagen na aankomst melden bij de lokale GGD voor een test.

Spanje:

Vanwege het hoge aantal besmettingen in Spanje geldt code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ dus, voor het hele land. 

Na een verblijf in Spanje dien je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit geldt dus ook na terugkeer vanuit de Canarische eilanden en Mallorca, Menora, Ibiza en Formentera.

Portugal:

Voor reizigers naar Portugal geldt code geel (‘let op: veiligheidsrisico’s’). Reizen is dus mogelijk.

Alleen in de regio in en rond Lissabon geldt code oranje voor alleen noodzakelijke reizen, vanwege het hoge aantal besmettingen. Het gaat om de regio’s Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo. Na een verblijf hier moet je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Griekenland:

Voor Griekenland gelden twee reisadviezen.

Voor het Griekse vasteland en het schiereiland Peloponnesos geldt code geel. Voor de Griekse eilanden is het advies oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’. Na een verblijf op een van die eilanden moet je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Groot-Brittannië:

Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt in Groot-Brittannië toegelaten.

Als Nederlandse reiziger moet je in Groot-Brittannië verplicht veertien dagen in quarantaine. Bij terugkomst in Nederland hoef je dan niet nog een keer in quarantaine.

Zwitserland:

Nederlandse vakantiegangers moeten in Zwitserland verplicht tien dagen in quarantaine, ook als je een recente negatieve coronatest bij je hebt.

Heb je je vakantie toch doorgebracht in de kantons Genève, Fribourg en Vaud, dan moet je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Turkije:

Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden. Ben je toch in Turkije geweest dan moet je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. 

Caribisch deel van het Koninkrijk:

Een van de weinige plekken buiten Europa waar je nog wel zonder problemen naartoe kan, is Curaçao.

Wel dien je een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud te kunnen laten zien bij binnenkomst in het land. Daarnaast moet je de laatste twee weken niet in een land zijn geweest waar het coronavirus wijdverspreid is.

Het reisadvies voor de andere Caribische delen van het Koninkrijk, te weten Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius, is oranje. Vanwege het snel aantal toegenomen besmettingen worden reizen hiernaartoe afgeraden.

Bron