Op vakantie naar Italië: hier moet je aan denken – Rijksoverheid.nl

Ministeries

Het reisadvies voor Italië is geel. Reizen kan, maar er gelden regels voor Nederlanders die naar Italië op vakantie gaan. Zo heb je voor veel activiteiten een coronabewijs nodig. En er zijn extra maatregelen voor reizigers naar Sicilië. Hoe ga je in tijden van corona wijs op reis naar Italië? Désirée Bonis, waarnemend ambassadeur in Rome, legt het je uit.

Let op: Sinds 8 augustus moeten alle reizigers die Nederland inreizen vanuit een geel Europees gebied een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona tonen.

Hoe is de situatie in Italië?

‘Omdat de hoeveelheid besmettingen en ziekenhuisopnames door corona zijn gestegen, heeft Italië sinds 6 augustus een gele kleurcode. Je kunt naar Italië reizen, maar er zijn risico’s. De dreiging van corona blijft groot, vooral nu de deltavariant zich verspreidt.

Daarom is in Italië de noodtoestand verlengd tot in ieder geval eind 2021. Hierdoor kunnen voor de rest van het jaar nieuwe maatregelen snel worden ingevoerd. Dus als de situatie wijzigt, kunnen ook de regels heel snel veranderen. Hou dus altijd het reisadvies in de gaten. Niet alleen vóór je vakantie, maar ook tijdens en na afloop van je reis.’

Wat moet je niet vergeten voor de heenreis naar Italië?

‘Voor reizen naar Italië is het belangrijk dat je een Digitaal Corona Certificaat (DCC) hebt. Dit persoonlijke coronabewijs kun je bewaren in de CoronaCheck-app. Met de QR-code in de app laat je zien dat:

  • je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of;
  • je een negatieve PCR-test of antigeentest hebt afgenomen (maximaal 48 uur oud), of;
  • je bent hersteld van corona (maximaal 6 maanden geleden).

Voor alle reizigers naar Italië is het ook verplicht om een EU-Digital Passenger Locator Form (Engels) in te vullen. Hier kan je door de Italiaanse autoriteiten op worden gecontroleerd. Reis je met de auto naar Italië? Check dan ook de reisadviezen van alle landen die je doorkruist.’

Reis je naar Sicilië? Daar gelden extra regels voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst op het eiland ben je verplicht om jezelf te laten testen. Dus ook als je al een geldig DCC hebt.

Reisadvies Italië - Manarola

Beeld: ©Unsplash / Ananthan Loggi
Manarola, Italië

Waar moet je rekening houden tijdens je verblijf in Italië?

‘In Italië kunnen de maatregelen per regio of gemeente behoorlijk verschillen. Laat je dus plaatselijk informeren over wat wel en niet kan. Zo wordt op veel plekken het aantal bezoekers van stranden beperkt en blijven clubs en discotheken deze zomer gesloten. Ook zijn er regels voor binnenactiviteiten (zie ‘Kan je in Italië overal naartoe?’). Net als in veel andere Europese landen kan de situatie snel veranderen, dus hou ook tijdens je verblijf het reisadvies in de gaten.’

Kan je in Italië overal naartoe?

‘Sinds 6 augustus is het voor veel activiteiten en bezoeken verplicht om een geldig DCC (voor EU-burgers), óf een Green Pass (voor Italianen) te laten zien. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen nog binnen in een restaurant of café zitten op vertoon van je coronabewijs. Deze verplichting geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Zonder DCC of Green Pass mag je nog wel op een terras zitten.

Het tonen van een DCC of Green Pass kan ook verplicht zijn voor plekken zoals musea, zwembaden, pretparken, bioscopen, beurzen en festivals. Informeer jezelf dus goed voordat je op pad gaat.’

Wat als ik corona krijg in Italië?

‘Vermijd contact met anderen en ga meteen in quarantaine. Je mag pas terug naar Nederland reizen wanneer je een negatieve test kunt laten zien.’ Lees wat je nog meer moet doen op: Ik ben positief getest op corona in het buitenland. Wat nu?

Waar kun je je in Italië laten testen?

‘Je laten testen in Italië is op veel plekken mogelijk. Zorg wel dat je ruim van tevoren uitzoekt waar je een PCR- of antigeentest kunt laten doen – en maak op tijd een afspraak.’ Bekijk op Netherlands worldwide de lijst van mogelijke testlocaties in Italië (Engels).

Wat moet je weten voor de terugreis naar Nederland?

‘Sinds 8 augustus moeten alle reizigers die Nederland inreizen vanuit een geel gebied in Europa een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona tonen. Dit geldt dus ook als je vanuit Italië terug naar Nederland reist.’ Lees meer over inreizen naar Nederland.

Let op: als het reisadvies voor Italië tijdens je verblijf verandert, dan kunnen de regels voor je terugreis strenger worden.

Download de BZ Reisapp

Wil je op de hoogte blijven van het laatste reisadvies? Download de BZ Reisapp. Maak Italië favoriet en krijg meteen een melding als het reisadvies verandert.

Wijs op reis

(Beeldtitel: Naar het buitenland? Bereid je goed voor! Naast een smartphone met daarop de Reisapp en een gestileerde landkaart staat de tekst: Check het reisadvies. En vervolgens: Is het veilig? En: Zijn er maatregelen bij aankomst? Onderaan in een balk staat de url wijsopreis.nl.)
STILTE (DEZE VIDEO HEEFT GEEN GELUID)

(Daarna verschijnt de tekst: Heb je een coronabewijs nodig? (digitaal of op papier) De CoronaCheck-app wordt geopend en het schermpje wordt groen.)

(Opnieuw verschijnt er een beeldtekst: Naar het buitenland? Blijf op de hoogte! Download de Reisapp. Op een smartphone wordt de app geopend. Beeldtekst: Maak je bestemming favoriet. Je ontvangt nu automatisch bericht als er iets verandert.)

(Naast een reisbusje staat de tekst: Terug naar huis? Weet wat je moet regelen! En daarna: Check het reisadvies.)

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Naar het buitenland? wijsopreis.nl. Het logo van Wijs op Reis.)

Meer weblogberichten

Bron