Reizigers vanuit België en Duitsland kunnen vanaf vandaag gecontroleerd worden – RTL Nieuws

Van reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden was al langer bekend dat ze vanaf vandaag gecontroleerd kunnen worden, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen: België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.

De Koninklijke Marechaussee meldde donderdag dat ook reizigers vanuit Duitsland gecontroleerd kunnen worden, omdat de kleurcode van Italië naar geel zou worden veranderd. Dat is afgelopen vrijdag gebeurd.

Mobiele teams

Volgens een woordvoerder worden alle reisontwikkelingen in Europa in de gaten gehouden en kan de aanpak hierop worden aangepast. De mobiele teams die hiervoor zijn vrijgemaakt, kunnen zich gemakkelijk verplaatsen wanneer nodig. “We rijden zo die kant op bij wijze van spreken.”

Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen per 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.

Testen

Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur.

Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen.

Bron