Testen in vakantielanden met gele kleurcode: zo moet dat – RTL Nieuws

De Europese landen die op dit moment geel kleuren zijn: België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Italië, Portugal, Spanje en Zwitserland. Dat betekent dat je naar deze landen op vakantie mag, maar er wel veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden.

Sinds 27 juli heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten dat landen binnen Europa geen oranje kleurcode meer krijgen, behalve als er een nieuwe virusvariant optreedt.

Kom je uit een EU-land met een geel reisadvies, dan moet je bij terugkomst een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of een covidherstelbewijs laten zien. Deze verplichting geldt vanaf 12 jaar. Ben je op vakantie in een groen land, zoals Kroatië of Duitsland, dan hoef je bij terugkomst geen coronabewijs te laten zien.

We zetten een aantal vakantielanden voor je op een rij.

Spanje

Als je kiest voor een vakantie in het Spaanse binnenland of aan de kust, moet je er op tijd bij zijn voor het regelen van een coronatest. Ook helpt het als je een woordje Spaans spreekt. Want, hoewel het land vele testklinieken heeft waar je je als reiziger kunt laten testen, gebeurt het maken van een afspraak bij verschillende testaanbieders telefonisch.

Daarnaast is de informatie op de website van de verschillende testaanbieders vaak geschreven in het Spaans. Niet voor niks schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat je het beste online kunt zoeken met de Spaanse zoekterm “Prueba PCR/antígenos” (PCR/antigeentest) in combinatie met de plaats waar je verblijft.

Mocht je naar populaire vakantieoorden gaan als Barcelona, Ibiza of een van de Canarische eilanden, dan is het makkelijker om een testafspraak te maken. Zo kun je daar een test inplannen op een van de luchthavens. Ook de websites van deze testaanbieders zijn in het Engels. Op nederlandwereldwijd.nl kun je alle testlocaties vinden van de verschillende Spaanse luchthavens.

Portugal

Op de Portugese eilanden Madeira en de Azoren is het testen makkelijker dan op het vasteland. Nederlandse reizigers kunnen zonder kosten een PCR-test of sneltest doen op het vliegveld, schrijft de autonome regio Madeira op zijn website.

Op het vasteland in Portugal zijn PCR-tests niet gratis, maar kun je wel sneltests kopen in supermarkten en apotheken. Deze zijn online moeilijk te vinden, omdat de overheidswebsites zijn geschreven in het Portugees. Volgens de Portugese nieuwszender SIC Noticias zijn er 146 apotheken waar je gratis een antigeentest kunt halen. Deze lijst is hier te vinden.

Via nederlandwereldwijd.nl is de informatie over testlocaties beperkt. “Het is aan de Nederlandse reiziger om dat goed uit te zoeken. Je kunt advies opnemen met de Nederlandse ambassade of bijvoorbeeld informeren bij een Portugees reisbureau”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Verder kun je een (snel)test laten uitvoeren op een van de internationale luchthavens in Faro, Porto of Lissabon.

Frankrijk

In tegenstelling tot Portugal kun je in Frankrijk makkelijker je testafspraak online maken. Dit kaartje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende testlocaties. Als je inzoomt op de plaats waar je een afspraak wilt maken, staat er ook direct een telefoonnummer bij vermeld. De testmogelijkheden op de luchthavens zijn daarentegen beperkt.

Fransen kunnen gratis een PCR-test doen, maar toeristen moeten er sinds 7 juli voor betalen. Voor een PCR-test betaal je 49 euro, een snellere antigeentest kost 29 euro.

België

Je kunt je in België laten testen bij de huisarts, een laboratorium of een testcentrum. Via dit interactieve kaartje kun je het testcentrum opzoeken bij jou in de buurt. De afspraak kun je online maken.

De maximumprijs voor een PCR-test is 55 euro, maar wil je een snellere PCR-test met uitslag binnen drie uur, dan betaal je 120 euro. Voor een antigeentest, die je kunt kopen in apotheken, betaal je 17 euro.

Griekenland

In de grotere Griekse steden, zoals Athene, kun je een PCR-test of antigeentest laten doen in verschillende testcentra, maar de beste manier om je te laten testen is op het vliegveld. Via de luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines kun je op meer dan 45 locaties een testafspraak maken. Een PCR-test kost 50 euro, een antigeentest 18 euro.

Het advies luidt om op tijd naar het vliegveld te komen, aangezien het drie uur duurt voordat je de uitslag hebt van de antigeentest. De uitslag van de PCR-test kost 24 uur.

Bron