Schoolvakantie in 2024: data en informatie
Schoolvakanties van 2024 in één overzicht | Jaarkalender
Vandaag:

donderdag 7 maart 2024, Week 10

  • Maak je eigen online gratis kalender
  • Van feestdagen, weeknummers t/m speciale dagen
  • Alle schoolvakanties

We kijken er allemaal naar uit. De schoolvakanties. Hieronder vind je een overzicht van alle schoolvakanties in Nederland.

Schoolvakanties in 2024

Ook populair:

Veelgestelde vragen schoolvakanties ☝️

Wat zijn schoolvakanties?

Een aaneengesloten onderwijsloze periode. Dat is kort (en saai ?) omschreven wat een schoolvakantie is. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) legt de periode van de mei-, zomer- en kerstvakantie in Nederland vast. Voor de overige vakanties, zoals de voorjaars- en herfstvakantie, wordt een advies gegeven. Om drukte tijdens schoolvakanties te spreiden, is Nederland verdeeld in drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. De vakanties beginnen én eindigen in de regio’s op verschillende momenten.

Hoe valt de zomervakantie in 2024?

De zomervakantie van 2024 start voor de regio Zuid dit jaar het eerste, namelijk op 6 juli! Regio Midden is 13 juli aan de beurt en regio Noord 20 juli. De data voor de zomervakantie zijn vastgelegd door de overheid en scholen mogen hier niet van afwijken. De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Regio Zuid heeft dus tot en met 18 augustus vakantie, regio Midden tot en met 25 augustus en regio Noord tot en met 1 september 2024.

Hoeveel schoolweken zijn er in 2024?

Een schooljaar bestaat gemiddeld uit 39 weken. Dit is wat er overblijft na de mei-, zomer- en kerstvakantie die qua data door de overheid zijn vastgesteld. Maar we hebben natuurlijk ook nog de voorjaars- en herfstvakantie. Voor deze vakanties krijgen scholen een data advies. Tot de 39 schoolweken behoren meerdere weken die in plaats van 5 maar 4 dagen duren. Dit heeft alles te maken met feestdagen en bijvoorbeeld studiedagen van onderwijzers.

Hoe valt de kerstvakantie in 2024?

Vanaf 21 december 2024 is het weer kerstvakantie! Deze vakantie vol feestdagen duurt tot en met 5 januari 2025. De kerstvakantie wordt, net zoals de mei- en zomervakantie, vastgelegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Scholen mogen hier niet van afwijken. Voor veel werkenden vallen de kerstdagen in 2024 gunstig: op een woensdag en donderdag. Een heerlijk lang weekend dus als je ook de vrijdag vrij neemt. Of moeten we het een mini kerstvakantie noemen ??

Hoe valt de meivakantie in 2024?
De meivakantie van 2024 is van 27 april tot en met 5 mei. Maar het is voor scholen mogelijk om deze vakantie met een week uit te breiden. Dit mogen scholen zelf bepalen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft 4 tot en met 12 mei als adviesdata voor extra vrije dagen. Hemelvaartsdag, ook een vrije dag, valt namelijk ook in die week: op donderdag 9 mei 2024.

Handige weetjes over schoolvakanties 2024

  • Hemelvaart valt in 2024 op donderdag 9 mei.
  • Scholen kunnen de meivakantie van 2024 met een week extra uitbreiden. Kijk daarom ook op website van de school voor de juiste data. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft als adviesdata voor extra vrije dagen: 4 mei t/m 12 mei 2024.

Schoolvakanties 2024-2025

  • Scholen kunnen de meivakantie in 2025 met een week extra uitbreiden. Kijk daarom ook op website van de school voor de juiste data. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft als adviesdata voor extra vrije dagen: 19 april t/m 27 april 2025.

Schoolvakantie in Nederland

Als je wilt weten wanneer welke schoolvakantie precies is, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Wij zetten de belangrijkste (vakantie)data van het jaar voor je op een rij. En laten we eerlijk zijn: voor velen van ons zijn de vakanties misschien wel de fijnste weken van het jaar. De schoolvakanties van de kinderen zijn namelijk het perfecte moment om er tussenuit te gaan. Daarnaast is het voor de kinderen zelf ook fijn om even vrij te zijn van school.

Schoolvakanties 2020, 2021 en 2022

Welke soorten schoolvakanties zijn er?

Op verschillende momenten in het jaar is er een schoolvakantie ingepland. Soms vallen deze vakanties samen met feestdagen, andere keren zijn deze vakanties ingepland om iedereen wat rust te bieden. Zowel voor de kinderen als voor de leraren is het namelijk fijn om te ontspannen en de accu’s weer op te laden. Welke soorten schoolvakanties zijn er zoal?

Kerstvakantie ?

Aan het einde van het jaar vindt altijd de kerstvakantie plaats. Deze vakantie valt zowel in de maand december als in de maand januari en draait veelal om meerdere feestdagen. Ten eerste zijn er de kerstdagen zelf. Daarnaast valt ook oud & nieuw in deze vakantie. In tegenstelling tot sommige vakanties waarbij het noorden, het midden en het zuiden van het land op verschillende data vakantie hebben, viert iedereen tegelijkertijd kerstvakantie.

Voorjaarsvakantie ?

In de tweede helft van februari is het tijd voor de voorjaarsvakantie. Deze vakantie staat ook wel bekend als de krokusvakantie of de carnavalsvakantie, in de provincies van Nederland waar carnaval gevierd wordt. De kerst- en de voorjaarsvakantie zijn voor mensen geliefde momenten om op wintersport te gaan. In de zuidelijke provincies kiezen veel mensen er echter niet voor om op vakantie te gaan. Dat heeft natuurlijk alles te maken het geliefde carnaval.

Meivakantie ?

Bij de meeste vakanties staat de lengte van de vakantie ieder jaar vast. De meivakantie is de enige vakantie waarbij dit niet altijd het geval is. Soms duurt deze één week, maar tijdens andere jaren is het mogelijk dat deze twee weken duurt. Dit mogen scholen zelf bepalen. Sommige scholen kiezen hiervoor vanwege de feestdagen die rond deze periode plaats vinden, zoals Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. De meivakantie wordt in sommige provincies ook wel de tulpvakantie genoemd. 

Zomervakantie ☀️

Tot slot is er de zomervakantie, ook wel bekend als de grote vakantie. Met 6 weken is dit de langste schoolvakantie van het jaar. Deze vakantie valt altijd in juli en augustus, zodat leerlingen vrij zijn tijdens de warmste dagen van het jaar. Voor velen is dit het ideale moment om op vakantie te gaan.

Meer over schoolvakanties

Meer informatie over schoolvakanties en specifieke informatie lees je op onderstaande pagina’s:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.

Bekijk alle schoolvakanties van 2024 in Nederland op Jaarkalender.nl. De vakanties zijn verdeeld in regio’s: Noord, Midden en Zuid. De zomervakantie begint op verschillende data voor elke regio. Ontdek ook handige weetjes over schoolvakanties en populaire feestdagen. Plan je vakantie en geniet van de vrije tijd!

Bron: jaarkalender.nl