Schoolvakanties (2022-2023) overzicht | ExamenOverzicht


Schoolvakanties: die dingen waar je de hele tijd naar aftelt wanneer je je agenda doorbladert. Je kunt van alles met zo een schoolvakantie doen. De één laat zich meeslepen door een boek naast de openhaard, de ander sluit zich een week lang op om te gamen, en weer een ander leert de hele vakantie omdat haar school de week erna een toetsweek heeft ingepland. Allemaal ‘genieten’ we op onze eigen manier. Maargoed, terug naar het aftellen!nOm dat goed te doen, moet je wel weten wanneer die schoolvakanties precies zijn.nDaarom hebben wij overzichtelijk alle gegevens van de schoolvakanties in 2022-2023 voor je op een rijtje gezet.

Overzicht van schoolvakanties

Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie. Voor deze vakanties geeft de overheid slechts adviesdata. Scholen mogen deze vakanties dus inplannen op andere data.

Schoolvakantie gegevens

Dit zijn de data van zowel de verplichte als de geadviseerde schoolvakanties voor het schooljaar 2022-2023.

Vakantie Noord Midden Zuid
Zomer 2022 16 jul. t/m 28 aug. 2022 9 jul. t/m 21 aug. 2022 23 jul. t/m 4 sept. 2022
herfst 15 okt. t/m 23 okt. 2022 22 okt. t/m 30 okt. 2022 22 okt. t/m 30 okt. 2022
Kerst 24 dec. 2022 t/m 8 jan. 2023 24 dec. 2022 t/m 8 jan. 2023 24 dec. 2022 t/m 8 jan. 2023
Voorjaar 25 feb. t/m 5 mrt. 2023 25 feb. t/m 5 mrt. 2023 18 feb. t/m 26 feb. 2023
Mei 29 apr. t/m 7 mei. 2023 29 apr. t/m 7 mei. 2023 29 apr. t/m 7 mei. 2023
Zomer 22 jul. t/m 3 sept. 2023 8 jul. t/m 20 aug. 2023 15 jul. t/m 27 aug. 2023

Nationale feestdagen

Nationale feestdagen

Buiten deze schoolvakanties om kunnen scholen er nog voor kiezen om extra vrije dagen in te plannen. Dit is dus per school verschillend. Sommige scholen kunnen een meivakantie hebben van twee weken. Ook kan het zijn dat jouw school ervoor kiest om gesloten te blijven op de vrijdag na Hemelvaartsdag. En over Hemelvaartsdag gesproken: dat is een nationale feestdag. Op nationale feestdagen heb je geen les. In principe hebben we in Nederland elk jaar 11 nationale feestdagen. Soms heb je pech en vallen deze dagen net in het weekend (en dus op een dag die normaal ook al vrij zou zijn).

In het schooljaar 2022-2023 zien de feestdagen er als volgt uit:

Nationale feestdag Datum
Kerstmis zondag 25 en maandag 26 december 2022
Nieuwjaarsdag zondag 1 januari 2023
Goede vrijdag vrijdag 7 april 2023
Pasen zondag 9 en maandag 10 april 2023
Koningsdag donderdag 27 april 2023
Bevrijdingsdag vrijdag 5 mei 2023
Hemelvaartsdag donderdag 18 mei 2023
Pinksteren zondag 28 mei en maandag 29 mei 2023

Regio’s noord, midden en zuid

Regio's noord, midden en zuid

Wat je verder misschien is opgevallen, zijn de verschillende regio’s waarin Nederland is verdeeld als het gaat om schoolvakanties. Deze verdeling is bedacht om ervoor te zorgen dat niet alle Nederlandse snelwegen vastlopen als we op vakantie willen. De periode waarin deze regio’s vakantie hebben kan daarom verschillen. Ben je benieuwd naar de regio waarin jouw gemeente valt? Dat kun je hieronder checken.

Regio noord

Tot de regio noord hoort bij:

  • Alle gemeenten in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel.
  • Alle gemeenten in de provincie Flevoland, behalve gemeente Zeewolde.
  • Uit provincie Gelderland alleen gemeente Hattem.
  • Uit provincie Utrecht alleen de gemeente Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude.

Regio midden

Tot de regio midden hoort:

  • Alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland.
  • Alle gemeenten in de provincie Utrecht, behalve gemeente Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude.
  • Uit provincie Gelderland de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem, Montferland (behalve de voormalige gemeente Didam), Neder- Betuwe (behalve de voormalige gemeente Dodewaard), Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude Ijsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, West Betuwe, Winterswijk en Zutphen.
  • Uit provincie Flevoland alleen gemeente Zeewolde.
  • Uit provincie Noord-Brabant alleen de gemeente Altena (behalve de kernen Hank en Dussen).

Regio zuid

Tot de regio zuid hoort erbij:

  • Alle gemeenten in de provincies Limburg en Zeeland.
  • Alle gemeenten in de provincie Noord-Brabant, behalve de gemeente Woudrichem en de kernen Sleeuwijk, Nieuwendijk en Werkendam in de gemeente Altena.
  • Uit provincie Gelderland de gemeenten Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen , Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar.

Conclusie

Conclusie schoolvakanties

Zo! Dit is wel zo een beetje alles wat je moet weten over hoe de schoolvakanties dit jaar zijn ingedeeld. Omdat scholen van de overheid best veel vrijheid krijgen met het inplannen van vrije dagen, kan het dus zijn dat sommige vakanties er bij jou op school iets anders uitzien dan hoe ze hierboven beschreven zijn. Met deze informatie op zak weet je in ieder geval hoeveel schooldagen er nog zitten tussen nu en je volgende schoolvakantie. En kan er dus correct worden afgeteld. Altijd handig!

Schoolvakanties: de periodes waar je altijd naar uitkijkt wanneer je je agenda bekijkt. Er zijn verschillende manieren om van een schoolvakantie te genieten. Sommigen lezen een boek bij de openhaard, anderen gamen een hele week en weer anderen studeren omdat ze na de vakantie toetsen hebben. Om goed af te kunnen tellen, is het belangrijk om te weten wanneer de schoolvakanties precies zijn. Daarom hebben wij alle gegevens van de schoolvakanties in 2022-2023 overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt de periodes waarin de verplichte schoolvakanties moeten vallen, namelijk de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en meivakantie (één week). De herfst- en voorjaarsvakantie worden door de overheid slechts geadviseerd, scholen mogen deze vakanties dus op andere data plannen. Daarnaast kunnen scholen extra vrije dagen inplannen buiten de schoolvakanties om. In Nederland zijn er ook 11 nationale feestdagen waarop er geen les is. De schoolvakanties en feestdagen verschillen per regio. Met deze informatie kun je goed voorbereid aftellen naar je volgende schoolvakantie!

Bron: examenoverzicht.nl