Waarom een vakantie goed voor je is | TUI Smile


Waarschijnlijk snakken we allemaal wel naar een vakantie. Je tenen in het zand, een frisse duik voor het ontbijt en de dag afsluiten met een drankje op het terras terwijl de zon in de zee zakt. Het levert je niet alleen mooie herinneringen, extra vitamine D (in de meeste gevallen dan), en tijdelijke ontsnapping uit de dagelijkse sleur op: volgens de wetenschap is het ook nog eens hartstikke goed voor je mentale gezondheid. Wat een geluk dat de grenzen weer open zijn. En wij zorgen ervoor dat je veilig en met plezier vakantie viert. Waarom het zo goed voor je is? Dit zijn de zes belangrijkste redenen.

1. Iets in het vooruitzicht hebben maakt een mens gelukkig

Niet alleen de vakantie zelf, maar ook de voorpret maakt een mens gelukkig. Het bekijken van beelden van de plekken die je gaat bezoeken, het checken van het (zonovergoten) weerbericht zorgen ervoor dat je je een gelukkig mens voelt. Misschien heb je je vakantie naar de landen die weer open zijn of gaan – zoals Portugal of Griekenland – al helemaal uitgestippeld. Herken je je hier bepaald niet in? En zorgen deze voorbereidingen bij jou eigenlijk altijd alleen maar voor stress? Dat kan. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Surrey is het echter bewezen dat mensen die een vakantie in het vooruitzicht hebben, positiever zijn over hun gezondheid, hun economische situatie en hun algemene kwaliteit van leven. Ben je dus niet zo van de organisatie? Laat dat dan aan je reispartner over. Dan kun jij het gewoon laten bij het héél erg smachten naar jullie vakantie.

2. Vakantie geeft rust, en verlaagt je stressniveau

Even geen online meetings om 9 uur ‘s ochtends, geen deadlines of kinderen die je ondertussen nog naar school moet brengen. Het is niet verrassend dat vakantie voor de nodige rust in je hoofd en lijf zorgt. Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies. En alsof dat allemaal al niet mooi genoeg is, zul je zien dat je je werk vanaf een hangmat veel beter in perspectief kunt plaatsen dan wanneer je thuis bent. En dat is fijn, want daardoor ben je – wanneer je eenmaal weer aan het werk bent – extra alert op die werk-privé balans. En al is het maar voor even: je stressniveau daalt en je kansen op een burn-out verminderen. Merk je dat je de balans weer kwijt begint te raken? Op vakantie maar weer. En daarvoor hoef je niet alleen naar het buitenland, ook in Nederland heb je veel mooie plekken waar je volledig tot rust komt.

3. Je bent meer in de buitenlucht

Tijdens een vakantie in het buitenland – en ook in eigen land – ben je steevast meer buiten dan tijdens een doorsnee werkweek. Zeker nu veel van ons nog steeds thuiswerken en soms dagen het huis niet uitkomen. Hoe anders is dat op vakantie, wanneer je uren op het strand ligt, een potje beachsoccer speelt, door steegjes van pittoreske dorpjes slentert, of urenlange boswandelingen maakt. Buitenlucht en buiten zijn heeft een positief effect op onze gezondheid. Dat staat zo onomstotelijk vast, dat we de wetenschap er niet eens meer bij hoeven te halen. Maar vooruit: we halen er toch wat feitjes bij. Uit onderzoek blijkt onder meer dat alleen al het zíén van de kleur groen stressverlagend werkt, dat in de verte kunnen turen goed is voor je ogen, en dat buiten zijn eventuele mentale vermoeidheid hersteld. Waar je dit kan vinden? Maak een roadtrip die je naar de mooiste stops in Oost-Europa brengt en waar je niets anders dan bergen, bossen en kristalheldere meren ziet. Of blijf wat dichterbij en overnacht op de groenste plekjes in Nederland.

4. Meer tijd voor goede gesprekken

Oneindig veel geluksonderzoeken bewijzen dat andere mensen ons gelukkig maken. Om te overleven zijn we namelijk decennia lang afhankelijk geweest van andere mensen. Ons hele gestel, onze hele psyche: alles is ingesteld op sociaal contact. En daar is dan die vakantie, waar je in gezelschap bent van de mensen waar je om geeft. Het maakt dat we ons veilig en gelukkig voelen. En precies dat hebben we in deze tijd nodig. Je partner, je beste vriend of vriendin, vader of moeder: op vakantie heb je meer tijd voor elkaar en voer je vaker diepgaandere gesprekken dan aan het thuisfront. En zo’n gesprek gaat waarschijnlijk nog beter op een prachtige locatie. Zo zijn het Sunscape Resort op Curaçao – waar je zo Mambo Beach op loopt – of het Plitvice Holiday Resort in Kroatië – waar je wordt omringt door de helderblauwe meren – perfecte plekken voor dit soort gesprekken. Onderzoek door psycholoog Jessica de Bloom, auteur van het boek De kunst van het vakantievieren, wijst uit dat we de kwaliteit van onze gesprekken op vakantie positiever beoordelen. Zij concludeerde bovendien dat hoe meer tijd mensen tijdens hun vakantie besteden aan gesprekken met hun reispartner, des te gezonder en gelukkiger ze zich voelen.

5. Goed voor relaties

En je wordt niet alleen zélf gelukkig van vakantie: uit een vijf jaar durende studie gepubliceerd in de Wisconsin Medical Journal, blijkt dat ook je relaties verbeteren als je op reis bent. Onderzoekers stelden dat ontspanning als positief effect meer tevredenheid binnen het huwelijk en andere relaties heeft. Maar hoe zit het dan met dat verhaal dat je elkaar op vakantie pas echt leert kennen? Dat geldt eigenlijk alleen voor beginnende relaties. Heb je al een goede relatie, dan zal een vakantie jullie band alleen maar versterken. Onze TUI BLUE hotels kunnen daar zeker een handje bij helpen. Zo verblijf je bij TUI BLUE For Two in comfortabele, stijlvolle adult only hotels waar het draait om tijd voor jezelf én voor elkaar. Maar ook familie is belangrijk. En zo helpt TUI BLUE For Families bij het versterken van de familieband en wordt elk gezinslid in de watten gelegd.

6. Goed voor je zelfontplooiing

En last but not least: reizen of op vakantie zijn is hartstikke goed voor je zelfontplooiing. Allereerst krikken we onze eigenwaarde op, aldus Michael Brein, een Amerikaanse sociaal psycholoog die zich verdiept in de psychologie van het reizen. ‘We stijgen even uit boven het alledaagse’ schrijft hij. ‘De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe.’ En dat is nog niet alles, schrijft Brein. Doordat je je in allerlei nieuwe situaties bevindt, leer je jezelf op een andere manier kennen. En wist je dat iets nieuws leren (op vakantie) ook heel goed voor je is? Bepaalde situaties zijn soms eng of vervelend (het metronetwerk van New York hállo – of de eerste keer duiken op Bonaire). Maar als je dat eenmaal overwonnen hebt, zal dat je een hartstikke trots gevoel opleveren.

Overtuigd? Dat dachten wij ook. Al deze redenen vertellen ons dat het tijd is om eindelijk weer weg te gaan. Waar en wanneer dat kan, dat lees je hier. Kan je nu niet meer wachten? Met onze Last Minutes vakanties kan je overmorgen al in het vliegtuig zitten. Maar zoals je al hebt kunnen lezen is niet alleen een vakantie in het buitenland goed voor je, ook voor een vakantie op de mooiste EuroParcs of een weekendje slapen aan zee in eigen land gelden al deze redenen.

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Een vakantie is niet alleen leuk, maar ook goed voor je mentale gezondheid. Het hebben van iets om naar uit te kijken maakt mensen gelukkig. Daarnaast zorgt een vakantie voor rust en vermindert het stress. Tijdens een vakantie ben je meer buiten, wat positieve effecten heeft op je gezondheid. Ook heb je meer tijd voor goede gesprekken en verbeteren je relaties. Tot slot draagt reizen bij aan zelfontplooiing. Dus pak je koffers en geniet van een welverdiende vakantie!

Bron: tui.nl